Девет процента ДДС за природния газ и топлоенергията отпада от 1

...
Девет процента ДДС за природния газ и топлоенергията отпада от 1
Коментари Харесай

Поскъпването на топлото ще бъде със стотинки

Девет процента ДДС за природния газ и топлоенергията отпада от 1 юли. Това значи, че след 30 юни ставката ще се върне на 20%.

" Това ще се отрази непосредствено в сумата за заплащане, цените са на финала. На 1 юли КЕВР ще излезе с дефинитивно решение, само че ще са почти на това, което беше обсъждано на съвещанията - задържане на цената без Данък добавена стойност. Временната мярка за 9% Данък добавена стойност изтича на 30 юни. Всяка фактура, която се издава за обвързване след тази дата, ще бъде с 20% Данък добавена стойност ", сподели ръководителят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на " България заран ".

По думите му цените са изчислени на база разноски.

" Не може да имаме същата цена, която е била до момента, а тези проценти са стотинки. За потребителите е по-добре да се продължи тази мярка, това ще им разреши да платят по-малко като последна сума. Има две елементи на сметката - едната е частта за употребяваното количество сила по цената без Данък добавена стойност, от горната страна се поставя ДДС-то. Едните пари са за този, който е създал и доставил силата, а горницата е за страната. Така че претенциите са към нея ", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че " цялостен живот сме живели с 20% Данък добавена стойност ", а 9-те % бяха антикризисна мярка.

" Цената на природния газ е планувано, че ще бъде към 88 лева приблизително притеглена за идващия интервал, в което влиза и зимният интервал. Но в случай че цената на природния газ сензитивно спадне по някакви аргументи, КЕВР има законовата опция един път в годината да промени цените на топлинната сила ", акцентира ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

" Хората, при които изравнителните сметки са негативни, значи, че те имат да взимат пари и са ги дали, когато ДДС-то е било 9%. Те не могат да вземат парите с 20% Данък добавена стойност. Навсякъде ДДС-то е 9% и по този начин при всички то ще стане 20%, няма изключение ", добави Кремен Георгиев.

Самият той не може да си изясни за какво цените на природния газ предходната година бяха такива.

" Сегашната обстановка е естествена, а не миналогодишната. Тогава цените на природния газ бяха галактически, беше разумно те да се усилват през зимата. Това е естествената икономическа логичност, само че не се случи по този начин, подвигнаха се преди сезона ", посочи експертът.

Попитан по кое време ще приключат драмите с изравнителни сметки, той отговори: " Тази драма ще приключи 2027 година, когато по закон няма да могат да бъдат употребявани уредите без отдалечен доклад. Тоест, всеки един клиент ще би трябвало да има апарат с отдалечен доклад. В изравнителната сметка има всички нужни данни за човек, който знае по какъв начин се счита. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР